12 Adımda Aşırı Optimizasyon (Aşırı SEO) Nedir? (Nasıl Kaçınabilirsiniz)
Aşırı optimizasyon, SEO sürecinde en çok karşılaştığım problemlerden biri..
Her 10 siteden abartısız 4-5 tanesinde aşırı optimize edilmiş (aşırı SEO yapılmış) sayfalarla karşılaşıyorum.
Bu yazıda aşırı optimizasyondan etkili bir şekilde kaçınarak sitenizi nasıl koruyabileceğinizi ve bir türlü yükselemediğiniz, yerinde sayan sayfalarınızdaki asıl problemin ne olduğunu öğreneceksiniz..
1. Aşırı Optimizasyon (Aşırı SEO) Nedir?
İngilizce “over optimization” Türkçe aşırı optimizasyon, bir diğer ifadeyle aşırı optimizasyon (aşırı SEO) özellikle site içi optimizasyon da optimizasyon parametrelerinde aşırıya kaçarak SPAM yapmak ya da sınırları zorlamak olarak tanımlanabilir.
Her SEO uzmanının kendine göre bir aşırı optimizasyon tanımı vardır ben optimizasyonda aşırılığı “Google ‘a beni bu anahtar kelimede ilk sıraya çıkar şeklinde yalvarıp yakarmak” olarak tanımlıyorum..
Google algoritmaları insanın sabırsız ve aceleci yönünü hedefleyecek şekilde geliştirilmiştir ve temelde SEO ‘da aşırıya kaçmanın nedeni de bu sabırsızlıktır.
SEO sabır gerektiren ve zaman isteyen bir dijital pazarlama çözümüdür. Kısa vadede, akşamdan sabaha arama motoru optimizasyonu ile başarı sağlanması mümkün değildir.
Eğer orta ve uzun vadeli başarı ilginizi çekmiyorsa, mutlaka sonuçları çok hızlı almanız gerekiyorsa SEO yerine SEM düşünmelisiniz.
Ayrıca şunu da bilmenizi isterim, her şeyi tamamen kitabına uygun yapsanız da algoritma tamamen bilinçli bir şekilde çok kısa bir sürede iyi bir sıralama almanızı sağlamaz..
Bunun pek çok nedeni olduğunu söyleyebilirim ama ilk sırada optimizasyon parametrelerinin gizlenmesi gelmektedir, yani faydalı bir optimizasyon da yapsanız Google algoritmasını gizlemek için bunun sıralama üzerindeki etkisini hemen göstermez, bekletir.
Aşırı optimizasyon (Aşırı SEO) ise sayfalarınızın sıralamadan çıkması başta olmak üzere ciddi sıralama kayıplarına ve alt sayfalarda sıkışıp kalmaya neden olabilir.
2. Aşırı Anahtar Kelime Kullanımından Kaçının
Aşırı optimizasyonun en sık karşılaştığımız bulgularından biri yoğun anahtar kelime kullanımıdır.
Tipik olarak içerikte birincil anahtar kelimenin yerli yersiz yoğun şekilde kullanımı ile karakterize bir problem olan aşırı anahtar kelime kullanımı çok net bir şekilde Google yönergelerine aykırıdır.
Google aşırı anahtar kelime kullanımını keyword stuffing (anahtar kelime doldurma) olarak tanımlar ve açıkça bunu algoritmasını yanıltmaya yönelik gereksiz bir çaba olarak nitelendirir.
Peki yoğun anahtar kelime kullanımı ya da anahtar kelime doldurmadan kaçınmanın yolu nedir?
- Birincil anahtar kelime kullanımını sınırlandırmak
- Eş anlamlı alternatif anahtar kelimeleri içeriğe dahil etmek
- Yakın anlamlı alternatif anahtar kelimeleri içeriğe dahil etmek
- Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri içeriğe dahil etmek
- Özellikle gereksiz yere aralara anahtar kelime serpiştirmemek.
Hocam ben anahtar kelime yoğunluğunu neye göre belirlemeliyim? Bu konuda bir üst sınır var mı derseniz..
Bu konuda esasen üst sınır o hedef anahtar kelimede Google ‘da ilk sayfada sıralama almış websitelerinin anahtar kelime yoğunluk yüzdeleridir Google bu sayfaları başarılı bulmasaydı ilk sayfada yer alamazlardı, böyle bakmak gerek olaya.
Tersine mühendislik ile ilk sayfa sonuçlarından ideal anahtar kelime yoğunluk yüzdesini bulabilir ve buna göre tabi yine de anahtar kelimelerin doğal olarak içeriğe yayılması şartıyla aşırı optimizasyondan kendimizi koruyabiliriz.
Eş anlamlı ya da yakın anlamlı anahtar kelimeler LSI (latent semantic indexing) keywords olarak da bilinir, her ne kadar bu adlandırma hatalı olsa da burada kastedilen örneğin “oto kiralama” anahtar kelimesi için “araba kiralama” , “rent a car” gibi anahtar kelimeler yakın ya da eş anlamlı alternatif anahtar kelimeler olarak içerikte kullanılmalıdır.
Bu sayede hem içerikte aşırı anahtar kelime kullanımının önüne geçmiş hem de farklı varyant anahtar kelimeler üzerinden de trafik alma şansı elde etmiş oluruz.
Tavsiye İçerik > Anahtar Kelime Doldurma Hatasına Karşı Sitenizi ve İçeriklerinizi Korumak Amacıyla Hemen Uygulayabileceğiniz 11 Etkili Adım
3. Görsellerin ALT Etiketlerinde Anahtar Kelime Doldurma Yapmaktan Kaçının
Özellikle görsel ALT etiketlerinde sıklıkla anahtar kelime doldurma sorunu ile karşılaşıyoruz. ALT etiketleri temelde arama motorlarının görsellerin ne ile ilgili olduğunu anlamasına yardımcı olan unsurlardır dolayısyla her bir görselin ayrı ve özgün ALT etiketi olmalıdır.
Bir sayfada doğal olarak birden fazla görsel yer aldığında bunların farklı görseller olması beklenir.
Buna karşın, farklı görsellerin ALT etiketlerinin birbirinin aynısı olması özellikle de sadece anahtar kelimeden ibaret ALT etiketleri kullanılması aşırı optimizasyon örneğidir.
- Her bir görsel için ayrı ve özgün bir ALT etiketi olmalıdır.
- Görsel ALT etiketlerinde sadece anahtar kelimenin yer alması yanıltıcı ve doğal olmayan etkisiz bir SEO tekniğidir.
- ALT etiketlerinde asla anahtar kelime doldurma yapılmamalıdır.
4. Site Geneli Ortak İçerik Kullanımından Uzak Durun
Site geneli ortak içerikler (boilerplate content) tipik olarak içerisinde birincil anahtar kelimenin yer aldığı 40-50 kelimelik metin parçalarıdır ve genelde sitenin alt kısmında ya da yan bar kısmında sabit olarak kalır.
Bu tür ortak içerikler tüm sayfa ve yazılarda ortak olarak yer alacağından içerikleri özgünlük ve orijinallik açısından değersiz hale getirir.
Dahası, bu ortak içeriklere anahtar kelime doldurma yapılmışsa tüm sayfalarda ve her içerikte anahtar kelime doldurma yapılmış gibi değerlendirilir ve siteniz bırakın hedef anahtar kelimede iyi bir sıralama almayı tamamen sıralamadan çıkar.
Bazı durumlarda özellikle alt kısımda ve yan sütunda kısa bir metin kullanmanız gerekebilir hatta bu ürün açıklamalarında da zaman zaman gerekli olabiliyor.
Örneğin, “Buradan bizimle iletişime geçebilirsiniz..” metni ve hemen altında adres ve telefon bilgisi sitenin alt kısmında yer alabiliyor..
Bu tür bir kullanım SEO açısından sıkıntı mıdır? Hayır..
Google algoritması anahtar kelime doldurma yapılmadığı ve çok da uzun olmadığı sürece site geneli ortak içeriklere ihtiyaç duyulabileceğini biliyor ve bu konuda yeteri kadar esnekliğe ve toleransa sahip.
5. SEO Başlığında Aşırı Optimizasyon Hedef Anahtar Kelimede Ciddi Sıralama Kayıplarına Neden Oluyor
SEO Başlığı yani Title etiketi bir sitede SEO açısından belki de en önemli kısımdır. İlgili sayfanın ne ile ilgili olduğu konusunda Google (şimdilik) öncelikle SEO başlığına bakar.
SEO başlığında birden fazla kez anahtar kelime kullanımı algoritmanın radarına yakalanmanıza neden olur.
SEO başlığında aşırı optimizasyona neden olan bir başka büyük sorun site genelinde birincil anahtar kelimenin tüm sayfa ve içeriklerde ortak olarak kullanılmasıdır.
Bu büyük SEO hatası, anahtar kelime tüm SEO başlıklarında geçerse Google ‘da çok daha iyi bir sıralama alırım yanılgısından kaynaklanmakta olup durum tam tersi ile sonuçlanır çünkü Google bu şekilde anahtar kelime kullanımını anahtar kelime yerleştirme olarak değerlendirmektedir.
SEO başlıklarında ortak olarak sadece marka adı kullanmanızı bunun dışında her bir başlığı özgün ve ayırt edici nitelikte kullanmanızı tavsiye ederim.
- SEO başlığında anahtar kelime kullanımını 1 adet ile sınırlandırın.
- Site genelinde tüm SEO başlıklarınız tamamen özgün ve birbirinden farklı olsun
- Marka adı dışında SEO başlığınızın ortak bir anahtar kelime, arama terimi ya da sözcük öbeği içermemesine özen gösterin.
6. Site içi Linklemede Aşırılıklardan Kaçının, Link Verdiğiniz Sayfalara ve Çapa Metinlerine Dikkat Edin
Site içi linkleme çalışması başarılı bir SEO kampanyasının vurucu güçleri arasında yer alır tabi ki doğru yapılırsa..
Her optimizasyon aşamasında olduğu gibi site içi linkleme sırasında da aşırı optimizasyon yapılması olasılık dahilinde.
Özellikle sürekli aynı çapa metni üzerinden site içi bağlantı vermek ciddi bir problem… Sitenizde 100 tane site içi bağlantı var ve bunların 90 tanesi hep aynı anahtar kelime üzerinden verilmişse aşırı optimize etmişsiniz demektir.
Farklı çapa metinleri üzerinden olsa da 100 site içi bağlantının 90 tanesinin aynı sayfaya gitmesi de bir başka problem..
Site içi bağlantılarda aşırı optimizasyon görünümünden kurtulmak için 100 site içi bağlantınızı homojen olarak doğal bir şekilde farklı sayfalara farklı çapa metinleri üzerinden dağıtmanızı tavsiye ederim.
Örneğin, bağlantı vermek istediğimiz sayfa https://webilkon.com/site-ici-seo/ olsun.
Bu sayfaya sürekli SEO anahtar kelimesi üzerinden bağlantı vermek yerine bazen SEO nedir? bazen Arama Motoru Optimizasyonu, bazen SEO nedir hemen öğren gibi uzun sözcük öbekleri üzerinden hatta bu şekilde https://webilkon.com/site-ici-seo/ çıplak URL üzerinden bağlantı verilerek doğal bir anchor yayılımı oluşturmaya özen gösterilmeli.
Hocam ben bunun ölçüsünü tutturamam, ben en iyisi hiç anahtar kelime üzerinden bağlantı vermeyeyim derseniz doğrudan URL üzerinden link verin, başınız ağrımasın.
7. Aynı Anahtar Kelimeyi Hedefleyen Birden Fazla İçerik Oluşturma Hatasına Düşmeyin
Yaklaşık 1 yıl kadar önce epoksi zemin kaplama işi yapan bir firmaya SEO hizmeti sağladık.
Bu site dip köşe aşırı optimizasyonla doluydu..
Tüm sayfalarda , blog içeriklerinde hatta iletişim sayfasında bile “epoksi zemin kaplama” arama teriminin yer alması..
Bu anahtar kelimeyi hedefleyen en az 4 sayfa, 12 blog içeriği ve onlarca haber paylaşımı yapılmış olması..
Bu anahtar kelimede site genelde ilk 100 de yok fakat takibe aldıktan sonra farklı sayfalardan 7-8. sayfalarda belirdiğine şahit olduk.
Sitedeki tüm gereksiz sayfaları sildik, blog yazılarının tamamını elden geçirdik çok kötü durumda olanlara acımadan sildik. Haber adı altında paylaşılan kalitesiz tüm içerikleri temizledik.
3-4 gün sonra ilk 100 de yer almayan anahtar kelimede doğrudan ikinci sayfaya kadar geldik.
Burada bu tecrübemi sizlerle paylaşmamın amacı çok daha iyi sıralama alabileceğiniz yanılgısıyla aynı anahtar kelimeyi hedefleyen çok sayıda içerik oluşturarak aşırı SEO yapmanın fiyasko ile sonuçlanacağını göstermektir.
Her zaman hedef anahtar kelimeniz için optimize ettiğiniz 1 adet sayfanız olmalı, daha fazlası zaten anahtar kelime yamyamlığı (keyword cannibalization) problemini de beraberinde getirecektir.
8. Sitenize Gelen Dış Bağlantıların Belli Sayfalarda Yığılması Büyük Problemdir
Sitenizde oldukça kaliteli ve potansiyel olarak insanlara faydalı olabilecek bir dünya içerik varken ve bu kaliteli kaynaklara bağlantı gelmesi gerekirken site dışı bağlantı profilinizin ağırlıklı bir bölümünün anasayfa başta olmak üzere birincil sayfalarda yığılması tipik bir aşırı SEO örneğidir.
Backlink yayılımı SEO ‘da en az önemsenen fakat en kritik öneme sahip mevzuların başında geliyor. Ne yazık ki sitelerimizde çok değerli ve gerçekten trafik potansiyeli bakımından zengin sayfalar varken , hayatın olağan akışına ve mantığa aykırı bir şekilde, hakkımızda, iletişim, anasayfa gibi anlamsız sayfalarda backlinklerin kümelendiğini görüyoruz.
Hiç şüpheniz olmasın Google bu kümelenmeyi doğal olmayan algoritmayı yanıltmaya yönelik aşırı optimizasyon olarak değerlendiriyor ve,
Birincisi bu tür bir backlink inşası kesinlikle amaca hizmet etmiyor, yapay ve tamamen site sahibinin çabasıyla (link satın alma gibi) oluşturulduğu anlaşılıyor..
İkincisi ve en önemlisi, siz nerede hata yaptığınızın farkında olmadığınız için çok kaliteli backlinlere sahip olduğunuzu ve her şeyi harika yaptığınızı yine de SEO da sonuç alamadığınızı düşünerek pes ediyorsunuz..
Öncelikle şunu bilmenizi isterim, anasayfaya backlink inşası çok karşılaştığımız bir sorun.. Ne yazık ki pek çok SEO cu dahil bu konuda bilinçsizce hareket ediliyor..
Anasayfa bir dükkanın vitrini gibidir, site hakkında bazı bilgilere buradan ulaşılabilir ama hiç bir zaman önemli anahtar kelimeler için anasayfa optimize edilmemeli, tecrübelerime göre anasayfaya yapılan SEO çalışmalarında verimlilik oldukça düşük..
Bunun temel nedeni aşırı optimizasyon ve sürekli anasayfaya link alma eğilimi.. Google algoritmasının özellikle anasayfa üzerinden hedeflenen anahtar kelimelere karşı çok daha hassas ve duyarlı olduğunu düşünüyorum.
Sizlere tavsiyem, anasayfa yerine alt sayfaları kullanarak birincil anahtar kelimelerinizde optimizasyon gerçekleştirmeniz.
9. Anahtar Kelimelerle ve Bağlantılarla Doldurulmuş Footer Alanından Kaçının
Footer (alt kısım) uzun zamandır webmasterlar ve işi iyi bilmeyen SEO cular tarafından suistimal ediliyordu.
Google bir dizi çekirdek güncellemesiyle hem footer alanından backlink alan hem de bu alandan dışarıya backlink veren siteleri cezalandırma yoluna gitti.
Footer linkler, bazı istisnai durumlar ve sektörler hariç, sıralamalar üzerindeki ezici etkisini %99 kaybetmiş durumda.
Halâ bu tür linkleri alanlar, satanlar ve etkili olduğunu iddia edenlerle karşılaşıyoruz fakat bu gerçeği yansıtmıyor çünkü bu tür bağlantılar yüzünden algoritmik ceza alan ya da manuel ceza alan sitelerle karşılaşıyoruz.
Elbette hiç bir backlink türünü tek başına sadece konumuna bakarak değerlendirmemek de gerek bu cezaların tipik olarak altta yatan farklı nedenleri de olabilir fakat genel bir bakış açısı vermek adına Google ‘ın footer linklere hiç iyi bir gözle bakmadığını bilmenizi isterim.
Google gözünde en değerli bağlantılar sayfanın üstündeki bağlantılardır. Yapılan bazı çalışmalar Google ‘ın sayfa altındaki yani footer alanındaki bağlantılara neredeyse hiç değer atfetmediğini göstermiştir, bunun nedenlerinden biri hakikatte bu bağlantıların neredeyse hiç tıklanmaması, insanlara bir gerçek fayda sağlamamasıdır.
Footer alanında site içi bağlantılar yoluyla aşırı optimizasyon (aşırı SEO) riski mevcut. Özellikle birincil hedef anahtar kelimenin bu bölümde çok fazla yer alması ve linklemenin bu anahtar kelime içeren anchorlar üzerinden yapılması birincil anahtar kelimede sıralamanızı çok kötü etkileyecektir, bunu asla yapmayın.
Özellikle footer alanından Yerel SEO için oluşturulan il – ilçe sayfalarına bağlantılar vermek sitenizin orta ve uzun vadede başını belaya sokabilir, bunu asla yapmayın.
Footer ile ilgili size tavsiyem burada sadece kendi sitenizde yer alan farklı işlevsel sayfalara bağlantı vermenizdir.
Örneğin, iletişim, hakkımızda, vizyon, misyon, kullanıcı şartları, çerez politikası , hesap numaraları vb.
Bu tür sayfalar birincil anahtar kelimelerinizi hedeflemeyen fakat insanların bu alanda arayarak ulaşabilecekleri ikinci dereceden sayfalardır.
- Footer alanından backlink almayın
- Footer alanından backlink vermeyin
- Footer alanından backlink veren sitelerden gelen bağlantılara şüpheyle yaklaşın.
- Footer alanında anahtar kelime bakımından zengin site içi bağlantılar kullanmayın.
- Footer alanında anahtar kelime doldurulmuş ortak metinlere yer vermeyin.
10. Marka Adı İçermeyen Sırf Anahtar Kelimeden Oluşan Alan Adları Kullanımından Uzak Durun
Eskiden sırf anahtar kelimeden oluşan alan adlarının SEO açısından bir ağırlığı olduğunu biliyorduk.
Günümüzde ise marka her şey demek! Marka sizi benzerlerinizden farklı kılan bir imza gibidir. Markalamak, işaretlemek anlamında aslında bir çeşit ayrışmayı da ifade eder.
Alan adlarınızda birincil anahtar kelimeyi kullanarak rakiplerinizden ayrışmanız oldukça güçtür. Diğer taraftan, anahtar kelime içeren alan adları aşırı optimizasyonun da ilk adımını oluşturur.
Site adresimin sitego.io olduğuna dikkat etmişsinizdir. Birincil anahtar kelimem SEO olmasına karşın alan adımda SEO sözcüğü geçmiyor, çünkü gereksiz ve önemsiz.
Eğer alan adı yüzünden aşırı optimizasyon yapmış olmak istemiyorsanız şu tür alan adlarını kullanmaktan uzak durun,
(Not: alan adları tamamen hayal ürünü olup kayda açık ya da kapalı, hali hazırda kullanılıyor ya da kullanılmıyor olabilir örneklendirme amacıyla paylaşılmıştır.)
- ucuzayakkabilar.com
- sukacagitespitiistanbul.net
- ikincieltelefonmodelleri.org
- yeniisfikirleri.com
- bayantesetturgiyim.com
Bunlar yerine,
- krokodilayakkabi.com
- endertesisat.net
- cozummobile.org
- parlayanfikirler.com
- aylingiyim.com
İdeal alan adı tamamen markanızdan oluşmalıdır eğer bu mümkün değilse marka adı + sektör şeklinde yani aylin + giyim = aylingiyim.com olabilir fakat sırf anahtar kelimeden oluşan alan adları aşırı optimizasyon kapsamındadır, bilginize.
11. Çok Sayıda H1 Düzey Başlık Kullanımından ve Bu Başlıklarda Anahtar Kelime Yerleştirmesi Yapmaktan Kaçının
H1 düzey başlıklardan bir sayfada sadece 1 adet kullanılmalı (Google aynı sayfada birden fazla H1 kullanımı sorun değil diyor ama çoğu SEO uzmanı gibi ben de bunu pek dikkate almamanızı öneririm)
H1 düzey başlıklar sayfa içeriğini en iyi şekilde yansıtan bize konu hakkında net bir fikir veren kısa metinlerdir dolayısıyla mantıken bir sayfada birden fazla H1 olması anlamsızdır, eğer ilave bir başlık oluşturmak gerekiyorsa H2 ve diğer hiyerarşik alt başlıklar kullanılmalıdır.
Bazı arkadaşlar H1 düzey başlığın çok büyük bir SEO ağırlığı olduğunu düşünerek (eskisi kadar olmasa da H1 düzey başlıklar SEO için halâ değerlidir.) bir içerikte birden fazla H1 başlık kullanma ve bu başlıklara da anahtar kelime yerleştirme yoluna gidiyorlar.
Gerçek şu ki, sayfada birden fazla H1 kullandığınızda Google sayfadaki ilk başlığı ana başlık olarak, diğer başlıkları aynı başlığın altında yer alan alt düzey başlıklar olarak değerlendiriyor. Aslında ilk H1 den sonra H2 başlık kullanmak çok daha mantıklı.
Bu açıdan bakıldığında öncelikle birden çok H1 kullanmanız, daha iyi bir sıralama alabilme adına pek bir anlam ifade etmiyor.
Dahası, bu H1 lere anahtar kelimelerinizi yerleştirdiğinizde çok net bir şekilde aşırı optimizasyon yapmış oluyorsunuz.
Şunu not edelim, H1 düzey başlığınızda o sayfanın konusu itibarıyla hedeflediğiniz birincil anahtar kelimeniz elbette yer almalı ve alabilir, fakat birden fazla anahtar kelimeye aynu başlıkta yer vermek aşırı optimizasyon değil de nedir?
Benzer durum H1 dışında H2, H3, H4 için de geçerli. Bir sayfada elbette birden fazla H2, H3, H4.. vb kullanabilirsiniz bu konuda bir sınırlama yok..
Dahası, gerekli olduğuna inandığınız sürece alt başlıkların kullanımı içeriğin okunabilirliğini artırıyor, kullanıcıları sitenizde daha çok tutuyor..
Fakat..
Alt başlıklarda anahtar kelime yerleştirme (keyword stuffing) yapmak yine aşırı SEO (aşırı optimizasyon) problemine neden oluyor..
Gereksiz yere alt başlıklarınızda zorlama bir şekilde birincil anahtar kelimenizin geçmesi için uğraşmayın..
Akışa uygun şekilde ve içerik uzunluğuna bağlı olarak 1-2 alt başlıkta elbette anahtar kelimeniz yer alabilir, daha fazlası aşırı optimizasyon riskini almak demektir, emin olun bu riski almaya değmez.
12. Doğal Olmayan Anchor Metni Dağılımı Tipik Bir Aşırı Optimizasyon Emaresidir
Bir anchor text (çapa metni) site içi ya da site dışı tıklanabilir bir bağlantı öğesini oluşturur. Genel olarak bağlantı metinleri bir kaç sözcükten oluşur fakat bir görsel üzerinden hatta URL üzerinden de bağlantı verildiğini görebilirsiniz.
Anchor metinleri de aşırı optimizasyon problemine neden olabilen, tamamen anahtar kelimeden de oluşabilen ya da anahtar kelimelerle doldurulmuş olarak karşımıza çıkabilen tıklanabilir metinlerdir.
Özellikle yoğun şekilde birincil anahtar kelimelerinizi çapa metni olarak kullandıysanız başınız belada demektir.
Örneğin ben bu siteyi sürekli “SEO” çapa metni üzerinden iç ve dış bağlantı inşası ile SEO birincil anahtar kelimesinde ilk sıraya taşıyamam, belki çok kısa bir süre ilk sayfada görünebilirim ama bu çok uzun sürmez.
Google algoritması, anahtar kelimelerden oluşan çapa metinlerine algoritmasını yanıltmaya çalışan yapay bağlantılar oluşturma çabası olarak görüyor.
Doğal bir anchor sırf anahtar kelimeden oluşamaz, oluşmamalıdır..
Örneğin;
Burada SERP hakkında inanılmaz öğretici bir makale var mutlaka okumalısınız
Yukarıdaki metin komple bir anchor text ve son derece doğal..
Sadece anahtar kelimemi içermekle kalmayan aynı zamanda bu linke tıklanmasını teşvik eden 14 kelimeden oluşan bir çapa metni..
Bir bağlantı metni okuyucuyu kendine tıklamaya ikna edemiyorsa, o bağlantı metni ne işe yarar bir düşünsenize..
İşte Google ‘ın bakış açısı budur.. linklerin tıklanması, davranışa dönüşmesi son derece önemlidir.
Anchor metinlerde bir diğer doğal kullanım şekli doğrudan URL üzerinden verilen bağlantılardır..
Şunun gibi: https://webilkon.com/rich-snippets/
Yukarıdaki gibi URL üzerinden verilen bağlantılar hem site içi hem site dışı linkler için en doğal anchor textler olarak görülebilir, öyledir de..
Bilmediğiniz şey ise bu tür anchor textlerde aslında anahtar kelimenizin de yer alıyor olmasıdır. Yukarıdaki bağlantı için URL nin sonundaki “rich-snippets” aslında Google tarafından “rich snippets” olarak okunmaktadır..
URL yapınızda anahtar kelimeleri dahil etmenin önemini yukarıdaki örnekle çok daha iyi anladığınızı düşünüyorum..
Sevgili dostlarım aşırı optimizasyon konusunda söyleyeceklerim şimdilik bu kadar.. Sorularınızla içeriğin gelişimine katkı sağlamanızı bekliyorum. Sorulara bizzat cevap verdiğimi unutmayın.
Sevgiyle kalın.