White Hat SEO Nedir? (15 Güçlü Beyaz Şapka SEO Tekniği)
White Hat SEO (Beyaz Şapka SEO), arama motoru kalite yönergelerine uygun, etik ve doğal yöntemlerle web sayfalarını arama motorlarında üst sıralara çıkarmak üzere gerçekleştirilen optimizasyonları ifade eder.
White Hat SEO tamamen doğal ve organik arama motoru optimizasyonu yöntemleri kullanılır.
Siyah Şapka arama motoru optimizasyonu ise etik olmayan ve arama kalitesi yönergelerini ihlal eden yanıltıcı ve kötü kullanıcı deneyimine yol açan teknikler kullanır.
1. White Hat SEO Teknikleri Nelerdir?
White Hat SEO teknikleri arama motorlarını yanıltmaya çalışmadan tamamen etik ve bizzat arama motorları tarafından önerilen pratikler bütünüdür.
- Süper kaliteli içerikler yazmak
- Hızlı açılan web sayfaları
- Ziyaretçi memnuniyetini en üst düzeye çıkarma
- Site içi dolaşımı kolaylaştıran navigasyon
- Site içinde faydalı kaynaklara bağlanma
- Marka bilinirliğini artırmak
- Sitenizle ilgili sitelerden doğal bağlantılar edinmek
- Sitenizi ve içeriklerinizi güncel tutmak
Google ‘da kalıcı başarı sağlamak ve gerçek bir organik büyüme ancak beyaz şapka SEO ile mümkün olabilir. (Siyah Şapka SEO tekniklerinden uzak durmalısınız.)
Hemen uygulayarak web sayfanızı arama sonuçlarında üst sıralara çıkarabileceğiniz en güçlü ve etkili White Hat SEO tekniklerini alt başlıklar halinde aşağıda paylaşıyorum umarım istifade edersiniz.
2. SEO Başlığında Anahtar Kelimenize Yer Verin
SEO başlığı (meta title etiketi) arama motorlarının bir sayfanın ne ile ilgili olduğunu anlayabilmek için baktığı ilk kısımlardan biridir.
SEO başlığınızda mutlaka birincil anahtar kelimenize yer verin ama iki ya da üç kez kullanmayın. Sadece 1 kez yer alması yeterlidir (belki yan anahtar kelimenizi de ilave edebilirsiniz.)
3. İnsanlara Tam Olarak Aradıkları İçeriği Verin
Kullanıcı arama amacı (niyeti) çok önemlidir. Kendinizi o anahtar kelime ile Google ‘da arama yapan kullanıcının yerine koyun.
Kullanıcı nasıl bir sayfaya ulaşmak istiyor? Ne tür bir bilgi arıyor?
Sizin düşünceniz önemli değil, arama motoru kullanıcının o sorguyu yaparken neye ulaşmaya çalıştığı önemli.
İçeriğinizi bu amaca göre oluşturursanız çok başarılı olursunuz.
4. Faydalı İçerikler Üretin
İçerin faydalı olması temelde arama sorgusuna cevap olup olmaması ile orantılıdır. Bir içerik kullanıcı beklentisini tam olarak karşılıyorsa faydalıdır.
Kullanıcılara aradıklarını tam olarak veriyor ve problemlerini çözüyorsanız hem arama motorunu hem de arama motoru kullanıcılarını memnun ediyorsunuz demektir.
5. Meta Açıklamanızı Optimize Edin
Meta açıklaması (meta description) içerik hakkında ön bilgi veren bir tür pazarlama alanıdır.
İyi bir meta açıklaması kullanıcıyı sayfayı ziyaret etme konusunda ikna eder. İçeriğinizde tam olarak neler olduğundan, konuyu nasıl etraflıca ele aldığından bahsedin.
Eğer bir e-ticaret sitesi için meta açıklaması yazıyorsanız, ürünün kalitesinden uzun ömürlü ve dayanıklı olduğundan vb. bahsedebilirsiniz.
Meta açıklamalarında mutlaka anahtar kelimeniz yer almalı çünkü kullanıcı bir arama yaptığında Google bu anahtar kelimeyi arama sonuçlarında koyulaştırarak vurguluyor.
Google bu şekilde anahtar kelimeyi vurgulayarak arama sonuçlarının ilgili olduğunu göstermeye çalışmaktadır.
6. Responsive (Duyarlı / Esnek) Tasarım Kullanın
Mobil öncelikli dizine geçmeden önce Google esnek web tasarım kullanımını teşvik etmeye başladı.
Esnek / duyarlı tasarım düzeninde web sayfaları cihazın ekran genişliğine göre otomatik olarak kendini adapte eder ve ziyaretçilerin sayfaları doğru görüntülenesi sağlanır.
7. Siyah Şapka (Black Hat SEO) Tekniklerinden Uzak Durun
Black Hat SEO ne yazık ki günümüzde hala kullanılıyor. SEO saldırıları, backlink paketleri, cloaking, gizli yönlendirmeler hep siyah şapka SEO ‘nun uygulamaları.
Bu tür çalışmalardan sitenizi koruyun.
SEO hizmeti adı altında satılan bu tür zararlı çalışmalar sitenizin orta ve uzun vadede tüm anahtar kelimelerde sıralama kaybederek hayalet moduna geçmesine neden olabilir.
8. Organik Büyümeye Odaklanın
GDO lu besinlerin nasıl kanser saçtığını ve insan sağlığını bozduğunu biliyoruz. Benzer durum siteniz için de geçerlidir.
Hızlı büyümeye çalışmayın ve sitenizi açar açmaz sektörünüzün en zor anahtar kelimelerinin peşine düşmeyin.
Sitenizin otorite kazanması için çok düşük hacimli rekabetin olmadığı anahtar kelimeleri hedefleyen içerikler üretin ve Google ‘ın güvenini kazanın.
Organik büyürseniz arama motoru algoritma değişikliklerinden ve dalgalanmalardan çok az etkilenirsiniz.
9. Sosyal Medyayı Kullanın
Sosyal medya kanallarında var olmanız marka sinyalleri açısından önemlidir.
Google Facebook, Twitter, Linkedin, YouTube gibi dev sosyal medya kanallarında markanıza rastladığında bunu güçlü bir otorite sinyali olarak değerlendirir.
Sosyal medyada takipçi sayınızı organik olarak artırmaya çalışın.
Etkileşim önemlidir. Paylaşımlarınız yeterli etkileşimi almıyorsa 50 bin Twitter takipçisine sahip olmanın bir önemi yoktur.
Sosyal medya üzerinden gelen trafik organik trafiğinizin de artmasına yardımcı olur.
Bu nedenle sosyal medya üzerine yoğunlaşın ve spam yapmadan içeriklerinizi belli aralıklarla sosyal medyada duyurarak ziyaretçi edinmeye çalışın.
Özellikle YouTube hedef anahtar kelimelerde çok daha kolay ve hızlı sıralama alabileceğiniz bir platform. YouTube kanalı açarak hem siteniz için içerikler üretin hem de YouTube için videolar hazırlayın.
Videolarınızı ilgili içeriklere gömerek hem videonuzun YouTube sıralamasını artırın hem de web sayfanızın Google sıralamasını artırın.
10. İçeriklerinizi Birbirine Bağlayın
Beyaz şapka SEO uygulamaları arasında en sevdiğim risksiz bir şekilde kendi sitenizden doğal bağlantılar almaktır.
Sitenizden alacağınız bağlantılar dışarıdan alacağınız linklerden çok daha değerlidir çünkü kontrolü tamamen sizin elinizdedir.
Oysa dışarıdan alınan linkler kaldırılabilir, site kapanabilir vb. tamamen sizin kontrolünüz dışında ilerleyen bir süreçtir.
- Sadece ilgili sayfalardan link almaya çalışın.
- Kendi sayfalarınız olsa bile anahtar kelime üzerinden link alımında aşırıya kaçmayın.
- Sürekli aynı sayfalara site içi linkleme yapmayın.
11. Özgün Görseller Kullanın
Özgün görsel kullanımı konusunda hassas olun. İçeriğinizin özgün olması yetmez aynı zamanda kullandığınız resim ve görseller de tamamen özgün olmak zorunda.
Google görsellerden, ya da internette rastgele bulduğunuz sitelerden görsel almak bir bakıma hırsızlıktır ve bu görsellerle arama sonuçlarında iyi bir sıralama almanız zordur.
Stok görsel kullanımı da doğal SEO çalışmaları için uygun değildir çünkü bu görsellerde telif problemi olmasa da özgünlük ve orijinallik gibi önemli kriterler yoktur.
Özellikle yoğun rekabet varsa ve anahtar kelimede çıkmakta gerçekten zorlanıyorsanız sayfada unuttuğunuz farklı bir sayfadan alınmış görsel olup olmadığını mutlaka kontrol edin.
12. İlgili Sitelerden Doğal Bağlantılar Edinin
Sitenizin konusu ile ilgili sitelerden doğal bağlantılar edinmek de etkili white hat seo teknikleri arasında yer alır.
Link alımında doğallık en önemli kriter olduğundan özellikle toplu backlink paketlerinden uzak durmanızı öneriyorum.
- Toplu backlink almayın.
- Ücretli bağlantılardan kaçının.
- Footer alanından sabit linkler satın almayın.
- Aynı çapa metni üzerinden (özellikle de anahtar kelimenize) bağlantı almamaya özen gösterin.
Bunlara ilaveten, dış bağlantıların SEO sürecinde sıralamaya etki eden pek çok faktörden sadece biri olduğunu unutmayın.
13. Önemli Sayfalara Erişimi Kolaylaştırın
Ziyaretçiler bir web sitesinde aradıkları sayfayı bulamadığında bu bir bounce (çıkış) ile sonuçlanır.
Kullanışlı bir site menüsü (navigasyon) , arama kutusu ve sayfaları birbirine bağlayan linkler ziyaretçilerinizin siteden çıkış oranını azaltır , dönüşüm oranını (satışlarınızı) artırmaya yardımcı olur.
Sitenizde en değerli alanlardan biri üst menü (navigasyon) dur.
Bu alanda sizin için en değerli olan ve gerçekten iyi sıralama almak istediğiniz sayfalara yer vermeye çalışmalısınız.
14. İçerik Üretme Konusunda İstikrarlı Olun
Eğer sitenizin organik olarak büyümesini ve alanında otoriter olmasını istiyorsanız sektörünüzle ilgili insanların merak ettiği sorulara tatmin edici cevaplar veren kaliteli içerikler de üretmeniz gerekir.
İçerik üretme konusunda bir planınız olsun ve bu plana göre ilerlemeye çalışın.
Haftada 1 adet içerik yayınlamak 1 haftada 50 tane içerik yayınlayıp 2 sene siteyi boş bırakmaktan SEO açısından çok daha iyidir.
SEO ‘da sabır ve istikrar başarıyı getirir yeter ki disiplinli olun.
15. Aynı Anahtar Kelime için Farklı Sayfalar Oluşturmayın
Bir anahtar kelimede iyi bir sıralama almak için bu anahtar kelime etrafında çoklu sayfalar oluşturma hatası sıklıkla karşılaştığımız bir problem.
Her anahtar kelimenizin kendine özel hedeflediği ayrı bir sayfa ve ayrı bir URL olması gerekir.
Diğer türlü anahtar kelime yamyamlaşması problemiyle karşılaşabilirsiniz (anahtar kelimeniz sürekli farklı sayfalardan sıralama aldığından sıralamanız gidip gelmeye başlar)
White hat SEO ile ilgili paylaşacaklarım şimdilik bu kadar. Size tavsiyem black hat SEO tekniklerinden uzak durmanız ve sitenizi organik bir şekilde beyaz şapka SEO teknikleri ile güçlendirmeniz.
Yorum alanından sorularınızı yazarak içeriğin gelişimine katkı sağlarsanız çok sevinirim..
Hoşçakalın 😉